Snel naar:
Reservering maken?

Een huifbed rit reserveren? Bel dan naar Manege zonder Drempels 0318 415110 (alleen tijdens openingstijden).

Geschiedenis

Johan Roelofsen, melkboer en bedenker van het huifbed-rijden, begon in de jaren ’80 in Wageningen met een kleine manege voor kinderen. Toen een buurmeisje met een beperking ook zo graag wilde rijden, heeft Johan een aangepast bed bedacht, waarop zij kon liggen en kon genieten van de paarden. Zo is het huifbed ontstaan. Het huifbed biedt aan ernstig meervoudig beperkte mensen de mogelijkheid om liggend het plezier van paardrijden te ondervinden.

Om Johan te helpen zijn ideaal te bereiken, richtten een aantal mensen de "Stichting Manege zonder Drempels ".

Het lukte niet om een goede locatie in Wageningen te vinden om de Manege te huisvesten. De stichting besloot daarom uit te wijken naar Bennekom en kocht in 1984 de boerderij aan de Bovenbuurtweg 50a. Na vele verbouwingen en het overwinnen van financiële uitdagingen, opende de manege eind 1986 haar deuren. Johan Roelofsen kon zijn levenswerk nu uitbreiden in een schitterende accommodatie.

In 1989 werd bij de Manege een aangepast groepsappartement geopend. De vraag was na aanvang zo groot dat er in de zomer van 1994 een tweede groepsappartement bij kwam.

Ook voor gezinnen met thuiswonende kinderen met een beperking was er behoefte aan logeermogelijkheden bij de Manege. De zolder van de boerderij kon hiervoor geschikt worden gemaakt, echter, voor de verbouwingskosten waren wel nieuwe inkomsten nodig. In juni 1997 kwam de NCRV met het programma ‘De Stoel’ van Rick Felderhof: Er kwam een prachtige reportage over Johan en zijn Manege zonder Drempels. Veel kijkers werden geraakt en stortten spontaan geld voor de Manege. Zo kwam er een groot bedrag aan giften binnen, zodat in de winter van ‘97/’98 het dak vernieuwd kon worden. In juni ’98 werd ‘De Stoel’ herhaald: wederom kwamen er veel giften binnen en zo werden  begin ‘99 alle plannen uitgevoerd. In 1999 zijn de  twee prachtige aangepaste appartementen geopend.

In het voorjaar van 2000 droeg Johan de dagelijkse leiding over aan Anja van Velsen. Onder haar leiding is er veel veranderd voor de paarden: ze lopen in een grote kudde in een Paddock Paradise.

Johan verhuisde in 2006 naar zijn oude huis in Wageningen, naar de plek waar hij ooit begonnen was. Hij overleed op 29 mei 2011. Het mooie levenswerk van Johan is daarna met liefde voortgezet. Met een groeiende groep medewerkers en vrijwilligers zorgen zij dat kinderen en hun begeleiders genieten van het huifbedrijden.

Onder leider van Anja van Velsen heeft de manege verschillende fases van ontwikkeling doorgemaakt. Met hart voor mens en dier leerde zij iedereen de finesses van het vak van huifbedrijden en samen met alle betrokkenen zorgde zij voor een warme sfeer op de manege. Een ontmoetingsplek waar iedereen graag verbleef.

Intens verdrietig is het dat Anja op jonge leeftijd is overleden op 28 juni 2021. Ook haar nagedachtenis leeft voort in de manege. Bekijk hier haar In Memoriam.

Anno 2022 heeft de manege haar deuren weer wijd open gezet en haar 36 jarig jubileum gevierd met een feestelijke open dag op 10 september. Een inclusieve manege is wat we willen zijn, met een expliciete plek in het dorp, de regio en binnen de samenleving.